luni, 28 februarie 2011

Cleopatra - o legenda care n-o sa moara niciodata

 Cleopatra este un personaj care m-a fascinat intotdeauna.
 Se presupune ca provenea dintr-o familie de greco-macedoneni. Tatal sau, Ptolemeu Fluierasul, numit asa pentru ca
 toata ziua nu facea altceva decat sa cante la flaut, a fost singurul parinte pe care si l-a cunoscut. Cleopatra nu si-a cunoscut mama.
 Nu exista in istorie documentatie despre cea care i-a fost mama.
O femeie diabolica, a ajuns dupa moartea tatalui sa stapaneasca tronul Egiptului impreuna cu unul dintre fratii sai, Ptolemeu al XIV-lea. Acest fapt a fost indeplinit dupa ce si-a ucis sora si un alt frate.
 Pentru ca nu a reusit sa se inteleaga foarte bine cu fratele cu care impartea
tronul, a fost nevoita sa abdice si sa fuga in Siria, unde l-a cunoscut pe Iulius Cezar. Acesta s-a indragostit de ea si a repus-o pe tronul Egiptului.
Este notoriu modul in care Cleopatra a intrat in camera lui Cezar:
 a poruncit slugilor sa fie adusa in fata acestuia impachetata intr-un covor scump. 
Instalata din nou la tron si avand sustinerea puternicului Cezar, Cleopatra isi otraveste si ultimul frate.
Pentru acele vremuri, a ajunge in posesia tronului omorandu-ti cele mai apropiate rude, nu era o raritate.
 Cleopatra, pe atunci in varsa de 21 de ani, a devenit iubita lui Iulius Cezar, mai varstnic
cu 30 de ani decat ea. Nu a fost deloc o perioada usoara pentru ei, deoarece acesta era foarte gelos si e deasupra orgolios, nefacand altceva decat sa ingreuneze bunul mers al relatiei.
 Din iubirea lor, nu de foarte lunga durata, rezultat un fiu, Caesarion. Desi foarte indragostit de Cleopatra, Cezar nu s-a casatorit cu aceasta
niciodata, deoarece la Roma avea deja o sotie. La Roma ajunge in scopul unei vizite si Cleopatra. In acel an, 44 i.e.n., Cezar este ucis in Senat. Ramasa fara iubitul sau Cezar si tatal copilului lor,
 Cleopatra este nevoita sa plece inapoi in Egipt. Dupa 3 ani
 il cunoaste pe Marc Antoniu, general in armata lui Cezar. Alaturi de acesta spera sa cucereasca Asia si sa duca la bun sfarsit planul pus la cale impreuna cu Cezar. Cei doi se casatoresc in secret si dau nastere la gemeni. Din povestiri reiese ca cei doi erau facuti unul pentru celalalt, erau mereu veseli si pusi pe glume si distractii.
Plecat la lupta, Marc Antoniu este infrant. Din acest motiv lipseste de
acasa 3 ani, timp in care are doua sotii , Fulvia si Octavia. Falit, se
intoarce la Cleopatra. Cei doi mai au un copil. De dragul vremurilor trecute, incearca impreuna sa cucereasca Asia. Nu au reusit. Dupa varsta de 50 de ani, inconjurat de insuccese, Antoniu incepe sa duca
o viata desfranata, tinand-o dintr-o betie in alta ,facand-o astfel pe Cleopatra sa se intrebe daca nu cumva si-a ales gresit pe cel ce i-a devenit sot .Comploteaza impotriva acestuia cu Octavian, fiul adoptiv al lui Cezar si il tradeaza. Antoniu este infrant astfel la Actium de Octavian. Octavian, uita de ajutorul primit de la Cleopatra si decide sa o ia pe aceasta drept prizonier de razboi si sa o duca la Roma. In aceasta situatie Cleopatra decide sa se sinucida, folosind drept metoda un sarpe veninos.
Aceasta a fost scurta si tumultoasa viata a frumoasei regine a Egiptului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu